CARLSBERG SVERIGE

Staropramen Sortiment

Staropramen har bryggt öl sedan 1869. Namnet betyder ”den gamla källan” och anspelar på vattenkällan vid bryggeriet i stadsdelen Smichov i Prag, där ölen först tillverkades.

Ölens  historia

Ölen bryggs i Prag sedan 1869 och är en sann tjeckisk lager. Jan Kohout och Vilem Pick hade en dröm att göra en perfekt öl genom att använda bara de bästa ingredienserna, och efter några försök lyckades de skapa något riktigt speciellt. Med hjälp av äkta Saaz-humle, speciella sorters korn och jäst skapade de en öl som idag kallas Staropramen.

Företaget bildades 6 september 1869 och vid den 23 oktober hade byggnadsplanerna som upprättades av Gustav Nobacek redan slutförts och byggandet av det första komplexet av bryggeriet inleddes. Fastigheten benämndes vid detta laget “gropen” och täckte ett område av 18 000 m2.

Omfattande modernisering ägde rum 1933 till 1937 under ledning av mästare Brewer Josef Paspa. Jäsningsrummen med kylkärl och stora träfat ersattes med moderna ståltankar.

År 1933 blev bryggeriet tack vare sin volym av 800 000 hl producerad öl, det största bryggeriet i Tjeckoslowakien. Redan år 1953 började de brygga öl för export. Distributionen startade i Österrike, Tyskland och Schweiz och sedan i USA. Ölens popularitet ökade och det gjorde även produktionen, som 1960 överskred och en viktig milstolpe av 1 miljon hektoliter.

1992 var de det första bryggeriet som ändrade sina förpackningar för fatöl till dagens moderna KEG-fat. År 2006 medförde det ännu en stegförändring när de gemensamma NRW-flaskorna övergavs för den gröna flaskan, ganska ovanligt val vid den tiden. Ölen berikade den tjeckiska marknaden med de första multipackarna med öl och självkylande fat.

Största tjeckiska ölet

Namnet betyder ”den gamla källan” och anspelar på vattenkällan vid bryggeriet i stadsdelen Smichov i Prag, där pilsnern först producerades. Omdöme ”Excellent beer. Excellent indeed” som skrevs i gästboken av Kejsar Franz Joseph I av Österrike år 1880 ledde snabbt till att Staropramen blev Prags mest populära öl.

Det är vår portföljs Tjeckiska pärla. Det är det största tjeckiska ölet i Sverige och i Carlsbergs portfölj ett av våra absolut viktigaste premiumvarumärken. Ölet konsumeras i mer än 38 länder över hela världen. Det möter framtiden med stort självförtroende och följer sin egen väg för att göra ett perfekt öl genom att kombinera tradition, modern teknik och innovation.

Ölet som belönar

Ölen symboliserar belöning i form av en öl med sin rika och balanserade smak av malt och humle  passar perfekt.  Gästen som vill unna sig själv något extra. Det är ett medvetet val. Dessa till synes små stunder är viktiga och något våra konsumenter håller varmt om hjärtat.  Det kan vara hemma eller på en restaurang, pub eller bar, både tillsammans med mat eller när man bara vill ha något gott att dricka. Vare sig du är ensam, med en partner eller i en grupp, görs valet av ölen för att tillgodose ett personligt behov av något speciellt, en belöning till sig själv.

Ölens smak och karaktär

Ölen är en smakrik, fruktig och balanserad öl med karaktär, men inga extremer. Den har en doft av hårt bröd, toner av brynt smör och sommarblommor.  Ölen har en avslutande och långvarig friskhet och beska. Det är ett öl som passar i många sammanhang och passar mycket bra till många maträtter.

Sitt friskhet och beska bjuder till vacker dans med det söta, salta och feta i den svenska husmanskosten! Fet fisk som lax passar bra till friskheten och beskan. Rätter med sälta, t.ex. grillat kött, stekt fläsk och gulaschsoppa, gör ölet fruktigare med en större kropp och svalkande avslutning. Passar även under trevliga sammankomster med folk du gillar.

BLI CARLSBERG KUND

ENKELT OCH SÄKERT ONLINE

Om du funderar på att bli kund hos Carlsberg och vill veta mer om alla fördelar kan du fylla i formuläret bredvid, så kontaktar vi dig så snart som möjligt. På den här hemsidan har vi samlat intressant information om vårt sortiment och vår verksamhet, så att du får en tydlig bild av allt som Carlsberg kan göra för dig som leverantör.

Kontakta gärna oss på 020–55 25 25 ifall du har några frågor.

Intresseanmälan

Every Moment Counts

VARUMÄRKEN

[product_category category=”128” per_page="12" columns="3"]