CARLSBERG SVERIGE

Alkoholfri dryck

Vi tycker att det är självklart att man alltid ska kunna dricka en god alkoholfri öl eller cider.

Bli Företagskund!
Försäljningskalkylator
LÄS BROSCHYR..

Alkoholfri öl ökar i populäritet

Hur många alkoholfria öl har du på menyn? Mer än en sort? Snyggt! Att bara ha en ölsort är lite som att servera en maträtt. Eller att bara ha ett vin på vinlistan eller ett bord i restaurangen, ja, du fattar. Det blir inte så kul för gästen helt enkelt. Allt fler väljer aktivt att dricka alkoholfritt öl och kunskapen om kategorin ökar. I en yngre målgrupp prioriterar många en hälsosam livsstil. Kvaliteten och utbudet har också tagit stora steg framåt, vilket lockar nya gäster. 86%* har märkt en positiv förändring i det alkoholfria ölsortimentet jämfört med

för några år sedan. Vi har också de passiva, mer traditionella, drivkrafterna som graviditet, ”vita perioder” eller att man kör bil. Trenden är stark och kännedomen om det alkoholfria ölsortimentet ökar ständigt. Hela 79%* säger att deras kännedom har ökat. Men det finns fortfarande många gäster att vinna och säljmöjligheter att ta vara på. Tre enkla steg för att tjäna mer pengar på mindre alkohol är synlighet, tillfälle och smak. Om någon sida ska vi gå igenom dessa. Men först lite hårda fakta om alkoholfri öl:

Alkoholfri öl ökar med ca 30% varje år.

Så här säljer du mer alkoholfri öl:

Några utvalda produkter

Öl som måltidsdryck

Öl som måltidsdryck har en självklar plats hos många. De beska, aromatiska tonerna fångar upp smakerna hos de flesta maträtter. Öllistan närmar sig vinlistan i omfång och den medvetne gästen vill ofta ha vägledning. Våra ölsorter är fulla med smak, trots att de är fria från alkohol. Frågar du oss är de det självklara valet för den som bryr sig om matupplevelsen. Allra bäst blir det om du matchar rätt öl till maten, smakerna ska ju komplettera varandra.

Ölen kan samverka med en rätt och förena olika smaker. En öl kan faktiskt rena smakpaletten. Ölens beska, kolsyra eller alkohol kan skölja bort en eventuell fet känsla i munnen och göra så att smakerna kommer till sin rätt. Det bästa är att öva och prova sig fram. Kanske hittar du en ny spännande kombination att rekommendera dina gäster.

Öl är en smakhöjare.

Öl som måltidsdryck har en självklar plats hos många. De beska, aromatiska tonerna fångar upp smakerna hos de flesta maträtter. Öllistan närmar sig vinlistan i omfång. Och den medvetne gästen vill ofta ha vägledning. Rätt öl till rätt rätt Våra ölsorter är fulla med smak, trots att de är fria från alkohol. Frågar du oss är de det självklara valet för den som bryr sig om matupplevelsen. Allra bäst blir det om du matchar rätt öl till maten, smakerna ska ju komplettera varandra.

Ölen har fem huvuduppgifter när den kombineras med mat:

  • Att förstärka ett eller flera smaker i maten

  • Framhäv sötma i maten med sötma i ölen

  • Kontrastera – Möt exempelvis syra i maten med sötma i ölen

  • Addera ett inslag som saknas i maten. Tillexempel den syrliga, rostade, beska eller kryddiga karaktären hos en öl.

Allt fler väljer att ta en vit månad

Nästan var tredje svensk har, en eller flera gånger, tagit vit månad under de senaste två åren och drygt sex av tio svenskar kan tänka sig att göra det under 2020. Den främsta anledningen till att helt avstå alkohol under en period är att man vill vara mer hälsosam. Det visar Sifoundersökningen ”Dryckeskollen” som är genomförd på uppdrag av Carlsberg Sverige.

Dryckeskollen visar att nästan en av tre svenskar (28 %) någon gång under de senaste två åren har tagit en vit månad. Fenomenet är vanligast bland yngre personer, 20-29 år, där 37 procent uppger att de en eller flera gånger tagit en vit månad. Motsvarande siffra för de i åldern 65-79 år är 21 procent.

Det vanligaste skälet, bland både kvinnor och män, till att ta en vit månad är att man vill vara mer hälsosam. Däremot är det dubbelt så många män som kvinnor som väljer att ta en vit månad på grund av att de dricker för mycket.

Många kan tänka sig att ta en vit månad under 2020 – särskilt unga kvinnor

I början av året är det många nyårslöften som ska infrias, kanske är det därför som gymkedjorna säljer flest medlemskort under januari. Det är också många svenskar (63 procent) som kan tänka sig att ta en vit månad under 2020.

Unga kvinnor är de som är mest positivt inställda till att skippa alkoholen under en månad – hela 84 procent av kvinnorna i åldersgruppen 20 till 29 år kan tänka sig att ta en alkoholfri månad under 2020.

Stark alkoholfri trend

Alkoholfria drycker har blivit allt mer populärt de senaste åren, särskilt alkoholfri öl som är det alkoholfria alternativ som flest föredrar (37 %) följt av alkoholfri cider (25 %).

Sex av tio svenskar (58 %) dricker alkoholfri öl minst en gång om året. Därav gör det 22 procent minst en eller ett par gånger i månaden. Bland dem som dricker alkoholfri öl uppgav 34 procent att de dricker mer alkoholfri öl nu jämfört med för ett år sedan.

Bland dem som dricker alkoholfri öl svarar flest att de dricker det som måltidsdryck (35 %) eller i sammanhang när de inte kan dricka alkoholhaltiga drycker (35 %). Nästan en av tre (27 %) kan tänka sig att dricka en alkoholfri öl efter ett träningspass.

Fakta om Dryckeskollen

Undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 12 till 17 december 2019 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick 1 261 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen.

Hur man brygger alkoholfri öl

Allt eftersom efterfrågan på alkoholfri öl ökar utvecklas bryggmetoderna ständigt och nu finns fler smakrika ölsorter än någonsin, både på fat och flaska. På Carlsberg använder vi oss av två olika metoder som ger god alkoholfri öl. Kortfattat handlar det om att antingen brygga öl på vanligt vis och därefter ta bort alkoholen. Eller så avbryter man jäsningen precis innan alkoholen utvecklas, sk direktjäsning.

Det finns olika typer av direktjäsning. Om man justerar temperaturen under mäskningen skapas en vört med låg sockerhalt, vilket inte tillåter alkohol
att utvecklas. Om man sänker temperaturen under jäsningen avbryts den och alkoholen hinner aldrig utvecklas. Man kan även använda en särskild typ av jäst som slutar fungera med låg alkoholhalt.

Det finns två sätt att avlägsna alkoholen efter jäsningen. Antingen genom att sänka trycket och samtidigt kontrollera temperaturen så att alkoholen helt enkelt förångas. Det andra sättet är att låta ölet passera genom ett membran som stoppar allt utom alkoholen.

Vårt alkoholfria sortiment